Dobrodošli! Možete se prijaviti ili registrovati. Zaboravili ste lozinku?

Prve kašice - recepti

Sok od jabuke

Recept za sok od jabuke 
30 ml soka od jabuke
30 ml vode
Zrele, neprskane jabuke oprati i oljuštiti.
Ponovo oprati, izrendati na rende i procediti sok kroz sterilnu gazu ili cediljku. Ako je jabuka dovoljno slatka, dodati samo prokuvanu i ohlađenu vodu.
Starijoj odojčadi, posle osam meseci starosti, možemo dodati i nekoliko kapi limunovog soka.
Sok od jabuke davati kašičicom ili iz šolje.


Voćne kašice sa keksom

Recept za voćne kašice sa keksom
Potrebno je:
80 gr izmiksanog voća
15-20 gr (3-4 kašičice mlevenog keksa + 100 ml vode)
Voda se prokuva i njome prelije keks. U prohlađen keks doda se voće.
Zbog sadržaja keksa ova kašica se daje odojčetu u devetom mesecu.


Krem od dunja

Recept za krem od dunja
Sastojci
manja dunja,
kašičica žutog šećera
Ispeći dunju u rerni. Oljuštiti je, odstraniti semenke i miksati 1-2 minuta. Ukoliko vaša beba voli slatko, dodajte šećer.
Ostalo pečeno voće (bundeva, kruška…) se opere, oljušti i iseče na komade i peče dok ne omekša.
Omekšalo voće se ispasira ili izgnječi. Može se pripremati bez šećera.
Ako se sladi medom, treba se pridržavati sledeće srazmere: na 100 g prohlađenog voća dodati kašičicu bagremovog meda (za decu u drugoj godini).


Pire od bundeve

Pire od bundeve – za bebe
Očistiti 200 g bundeve (jako narandžaste i slatke), isitniti, dodati malo vode i dinstati na ringli. Kad omekša, propasirati i kao kašu servirati.
Najzdravije je ako se bundeva priprema na pari, a najukusnija je pečena u rerni.
Po želji i ukusu bebe bundeva se može kombinovati sa jabukom.


Kompot od jabuke

Recept za kompot od jabuke
Sastojci
100 g narezanih jabuka,
100 ml vode
Dobro oprane i oguljene jabuke isitniti. Staviti u sud (bebin sud), dodati vode da ogrezne, dodati nekoliko kapi limunovog soka (da jabuke ne potamne), poklopiti i kuvati dok ne omekšaju. Skuvane i ohlađene jabuke propasirati ili izmiksati u blenderu, dodati svu vodu od kuvanja i prokuvati još 2-3 minuta.
U ovaj pire se mogu dodavati žitarice (pirinčane pahuljice, žitne pahuljice, mleveni keks i…), zavisno od starosti bebe.


PUDING SA VOĆEM 

1 kašika gustina
150 g seckanog voća (jabuka, kruška, dunja)
malo soka od limuna
Isitnjeno voće preliti sokom od limuna, staviti u vodu samo da ogrezne, i kratko prokuvati. Ako je voće kiselo dodati 1 kafenu kašičicu voćnog šećera. Gustin razmutiti sa malo vode i ukuvati u kompot. Kuvati kratko, dok se ne napravi žele.


Muskatna tikva – narandžasto uživanje

Stigla je jesen, muskatna tikva je obojila pijace narandžasto i tako će biti sve do aprila.
To je vreme kada svako treba da konzumira ovu ukusnu namirnicu, posebno deca svih uzrasta, bebe posle petog meseca starosti i svakako njihove mamice.
Muskatna tikva – narandžasto uživanje

Istorijat muskatne tikve.
Muskatna tikva je vrsta bundeve, jako narandžastog i ukusnog mesa i oblika tamburice.
Ona je kao i mnoge vrste povrća, stigla u naše krajeve odavno i izdaleka. Pradomovina joj je Meksiko. Prvo pominjanje bundeve potiče od Kolumba 3. decembra 1492. godine. Bez obzira na klimatske razlike brzo se odomaćila u Evropi, tako da danas možemo uživati u specijalitetima od bundeve po nekoliko meseci godišnje.
Hemijski sastav 100g (očišćene bundeve):
EV=27 Kcal
Voda 91%
Ugljeni hidrati 4,9g (šećeri 2,7g, skrob 0,7g i dijetna vlakna 1.4g)
Belančevine 0,6g
Mineralne materije = K 202 mg, Na 1 mg, Ca 20mg i P 40mg i Mn 0,125.
Vitamini = provitamin A 3593 mcg, vitamini B grupe ( B1, B2 i Niacin).
Kao što se vidi ovo je namirnica male kalorijske a značajne nutritivne vrednosti, zahvaljujući obilju vitamina (a posebno provitamina A), minerala (najviše kalijuma) i biljnim vlaknima preko potrebnim za pravilan rad creva.
Za ishranu odojčeta koristi se žućkasto-narandžasto meso bundeve, dok se za ishranu starije dece, porodilja i majki koje doje pored mesa bundeve koriste i suve semenke. One imaju veliku energetsku vrednost (dvadeset puta veću od mesa bundeve), hranjivu vrednost jer su bogate belančevinama, mastima i mineralima (gvožđem, fosforom, kalcijumom i kalijumom ).
Bundeva se lako i brzo vari, deluje umirujuće a ujedno reguliše probavu. Dobro se kombinuje sa jabukom, puterom, cimetom, medom…
Organski gajena bundeva je najukusnija i najzdravija.
Muskatna tikva je korisna za mame (porodilje i mame koje doje).
Zbog obilja provitamina A, puno vode i nešto dijetnih vlakana muskatnu tikvu treba servirati porodiljama na razne načine kako bi imale redovno pražnjenje creva i osećale se što vitalnije.
Prisustvo vitamina B grupe i provitamina A je od velike koristi majkama koje doje.
Treba koristiti i seme bundeve (golica), kao dobar izvor gvožđa i kalcijuma.
Kako se može pripremati?
Muskatnu tikva se može pripremati kao slatka (pita, pire… sa medom ili javorovim sirupom) ili kao slana (variva, kroketi, peciva..).
Semenke se koriste kao zdrave grickalice, za pripremu kuglica sa suvim voćem ili slatke pite sa korama (kao baklave i slično – kao zamena za orahe).
Kako se muskatna tikva uvodi u jelovnik odojčeta?
Mada se ova namirnica svrstava u povrće ona se u jelovniku odojčeta tretira kao voće tj. ona je sastojak voćnog obroka, voćne kaše. Uvodi se u ishranu odojčeta tokom šestog meseca života, najčešće popodne u vreme četvrtog dnevnog obroka. Priprema se kuvanjem, tj.dinstanjem (sama ili u kombinaciji sa jabukom), na pari ili pečenjem u rerni. Da bi se što pre razmekšala treba je iseći na listiće ili krupno narendati. Kada omekša od nje se gnječenjem lako napravi ukusan pire.
Bebe je rado jedu, samo treba probati koji ukus tikve više vole.
Ako se muskatna tikva servira dva puta nedeljno u voćnom obroku beba sigurno neće imati problema sa pražnjenjem creva.
Deca svih uzrasta
Starijoj deci treba ponuditi muskatnu tikvu kao desert u kombinaciji sa koštunjavim voćem (orah, lešnik, badem). Semenke bundeve koristiti umesto oraha za kolače i za pripremu posne sarme. Majke treba da naviknu decu da zavole pire od pečene bundeve, posut mlevenim bademima i zaslađen medom. Sigurno je da će deca u periodu jesen-zima biti mnogo otpornija na virusne infekcije ako jedu tikvu.
Proveren recept
Pire od bundeve – za bebe
Očistiti 200 g bundeve ( jako narandžaste i slatke), isitniti, dodati malo vode i dinstati na ringli. Kad omekša, propasirati i kao kašu servirati.
Najzdravije je ako se bundeva priprema na pari, a najukusnija je pečena u rerni.
Po želji i ukusu bebe bundeva se može kombinovati sa jabukom.

Dostava 320 rsd