Dobrodošli! Možete se prijaviti ili registrovati. Zaboravili ste lozinku?

Povraćaj PDV-a na bebi opremu

Odluka o povraćaju PDV-a na bebi opremu stupila je na snagu 01. januara 2013. godine. Roditelji koji žele da vrate novac koji su dali za PDV, moraju da ispune određene uslove i da se drže propisanih rokova.

Zahtev za refundaciju PDV-a trenutno se podnesi za kupovinu od januara do decembra 2015. godine. Ono što treba da uradite jeste da odete u filijalu Poreske uprave i predate sve fiskalne isečke, uz popunjen zahtev.

Da biste ostvarili pravo na povraćaj PDV-a, morate ispuniti tri uslova:
- da Vaše dete nije starije od dve godine
- da ukupna primanja Vaše porodice nisu veća od 997.799 dinara godišnje
- da ne posedujete nekretninu vredniju od 24.300.000 miliona dinara (oko 200.000 e)

Prijave se Poreskoj upravi u Vašem mestu mogu podneti od 01. do 15. februara, te od 01. do 15. jula tekuće godine. Rok za podnošenje zahteva je prekluzivan, što znači da zahtev za refundaciju može da se podnese samo u zakonski propisanim rokovima.

Zahtevi se podnose na sve račune izdate posle 1.1.2013. godine, pa roditelji mogu, ukoliko su propustili rok za predaju da to učine i naknadno, ili u februaru ili u junu.

Jedini podaci koji roditelj upisuje u zahtev za refundaciju jesu svoj JMBG, JMBG supružnika i JMBG deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu), tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi.
Kupac hrane i opreme za bebe ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na osnovu pismenog zahteva koji se podnosi na Obrascu RFNB, odnosno Zahteva kupca hrane i opreme za bebe za refundaciju PDV organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Uz zahtev se podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.

Roditelji mogu da povrate PDV u ukupnom iznosu od 72.756 dinara, i to: u toku detetove prve godine života možete vratiti PDV u iznosu do 41.574 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 31.181 dinara.

Država će Vam vratiti PDV za sledeće artikle:
- mleko za odojčad
- kašice
- krevetac
- kolica
- stolica za hranjenje
- autosedište
- pelene

izvor: http://www.bebac.com/tekst/kako-da-vratite-pdv-na-bebi-opremu

Dostava 320 rsd